Larimar - Leaf your footprint

Holistic Lifestyle & Wellness

De verbinding tussen geheugen en geur

6 juni 2020

Vandaag moest ik naar de huisarts. Ik waste mijn handen, stapte op de fiets, fietste naar de dokter en stapte de wachtkamer binnen. Daar stond een pompje desinfectiemiddel voor me klaar. Binnen een seconde reageerde mijn brein op deze specifieke geur van uitgerekend dit middel op mijn handen. De wachtkamer vervaagde en ik stond ineens op de high-careafdeling neonatologie van het ziekenhuis.


Achter het raam stond een couveuse en daarin lag mijn kind. Gisteren zat hij nog veilig in mijn buik. Nu is hij een dagje oud, weegt hij 2025 gram en zie ik slangetjes overal aan en uit zijn kleine kwetsbare lijfje. Ik hoor de piepjes van de monitor. Ik zie de andere ouders gebogen over hun eigen kindje in de couveuse. Liefdevol kijkt de zuster me aan en wenkt me met haar ogen. De emotie raakt me 10 jaar later nog steeds. En dat wil ik ook. Het helpt me. En in dit geval hielp ook een drupje gel me weer te voelen hoe kwetsbaar en mooi het leven is.❤️


Pas gemaaid gras (tenzij je hooikoorts hebt, dan treedt er waarschijnlijk een andere reactie in werking), de geur van de zolder van oma, appeltaart, de parfum van je moeder. De geuren uit ons verleden lijken zich te verankeren in onze hersenen. Geheugen (met name kinderjaren en momenten gekoppeld aan een hevige emotie) en geur hebben een nauwe band.


Heb jij ook een bijzondere ‘geurherinnering’ en wil je deze met ons delen?