Larimar - Leaf your footprint

Holistic Lifestyle & Wellness

Huilend boven de gebraden kip in de Jumbo

7 januari 2020

Een dierbare verliezen heeft veel impact. Ruim negen maanden geleden kreeg een vriend bij een routineonderzoek te horen dat hij een vreselijke ziekte had. Hij bleef moed houden en wij hebben ook nooit aan het moment willen denken dat het wel eens over zou kunnen zijn. We maakten daarentegen plannen. Zijn ziekenhuisbezoeken waren noodzakelijk kwaad waar iedereen op zijn manier doorheen moest. Het zou snel weer over zijn. We moesten helaas onze vakanties splitsen vanwege een kuur, maar dat zouden we volgend jaar gewoon weer inhalen. Deze illusie was echter van korte duur. Terwijl wij met ons gezin een dagje aan de kust doorbrachten overleed onze lieve vriend na een intens gevecht van zeven maanden.


Verschillende fases van rouw

Ik bleek andere en meer verschillende rouwfases mee te maken dan bij het verlies van bijvoorbeeld mijn oma. Als eerste: ongeloof. Hoe kon een – ogenschijnlijk - gezonde jonge man zo ziek zijn? Hoe kon überhaupt iemand van zijn leeftijd doodgaan? Hoe moesten zijn vrouw en kind verder? Hoe? Wat? Waarom? Ik weet niet of jullie een vast ritueel hebben, maar ik neem altijd in stilte afscheid als iemand overlijdt. Ik neem het liefst geen afscheid van het lichaam want dat beeld blijft dan op mijn netvlies en dat wil ik niet. Zo ook de dag van het officiële afscheid. Echter, we kwamen in de aula en ineens kreeg ik weer dat gevoel van ongeloof. Het nam mijn hele lichaam over. Ik liep naar de kist en keek. Wat er toen gebeurde was heel bijzonder, heel intens. Ik besprak het later met zijn vrouw en we sloten beiden een hoofdstuk af.


Boosheid

De volgende fase was boosheid. Met deze emotie heb ik het meest moeite gehad. Hoe kon ik nou boos zijn? Maar ik was echt ongelofelijk boos. Dus werd ik zelfs boos op de boosheid? En op wie en waarom? Het is me tot op deze dag nog niet duidelijk. Tijdens deze korte en krachtige periode, heb ik mezelf veel Reiki gegeven en mediteerde ik vaker.


Verdriet

Daarna kwam pas echt ruimte voor het verdriet. Deze emoties ontstonden bij mij door het afdwalen van mijn gedachten. Heel vaak ook onverwachts. Zo stond ik ineens huilend bij de gebraden kip in de Jumbo. We gingen namelijk altijd naar dezelfde plaats op vakantie, maar nooit tegelijkertijd. Daar zouden we verandering in brengen, omdat we lachend hadden afgesproken dat ik hem zou laten zien dat je voor de lekkerste kip echt niet een uur hoefde te rijden. Nog zoveel plannen, ideeën, beloften. Oh, wat zou ik deze lieve grappige man missen! Ik kon niet in de auto rijden zonder aan je te denken. Ik kon niet praten over de vakantie zonder dat je voorkwam in gedachten en woorden. Ik werd ook bang om momenten te vergeten zoals bijvoorbeeld die onwijs fijne gesprekken via FaceTime zodat we hem konden “meenemen” op vakantie.

Door de diverse fases, het bewust(er) worden van de situatie en de heersende emotie te accepteren, kon ik makkelijker met het verlies omgaan. Vandaag ben ik dankbaar voor alle mooie momenten die we samen nog hebben mogen meemaken. En heel dankbaar voor zijn vriendschap, de vriendschap met mijn man in het bijzonder.


Rouw in alle facetten

Ik pleit voor een holistische benadering van rouw, zodat de diverse rouwfases op alle niveaus, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel doorleefd kunnen worden. Rouw heeft niet alleen betrekking op overlijden, ook werkeloosheid, liefdesverdriet en gezondheidsklachten zijn vormen van rouw. Wil je meer weten over rouw en rouwverwerking, neem dan contact met me op.