Larimar - Leaf your footprint

Holistic Lifestyle & Wellness

Zeg 'ja' tegen jezelf

9 juli 2020

Say yes to the dress. Wie kent het programma niet? Eerlijk toegeven he. Ik kijk niet zo vaak televisie maar wanneer de kinderen op school zijn en ik heb zin in een kopje thee op de bank dan kijk ik het graag. Niet alleen omdat ik dol ben op trouwjurken, maar ook vooral vanwege de verhalen achter de jurk. De familiepatronen, de liefde, de struggles vanwege deze liefde, en ga zo maar door.


Keuzestress

“Ik heb zo’n last van keuzestress”, zei ooit een cliënt tegen mij. “Vaak laat ik het zover komen dat een ander voor mij de keuze maakt.” Met deze cliënt ben ik trouwjurken gaan passen. Zodat zij dichter bij haar gevoel kon komen. Haar intuïtieve vermogen kon aanwakkeren en keuzes mocht maken vanuit haar hart. Ongeacht of dit ‘goed’ of ‘fout’ was. Want ze realiseerde zich dat er geen goed of fout is. Het is HAAR keuze. Je kan niet iedereen pleasen. Dus please vooral jezelf. Het werd een mooie, bijzondere dag.


De keuze van jouw jurk en de rest van de setting zegt veel over jou. En over je partner natuurlijk. Wat vinden jullie belangrijk? Laat je je leiden door de anderen, kies je voor traditioneel of wil je het helemaal anders? Laten we ons focussen op diegene met de jurk.


Mijn trouwjurk koos ik met alleen mijn toekomstige schoonmoeder. De oriënterende tocht langs diverse bruidszaken had ik een paar weken daarvoor gedaan met alle vrouwelijke leden van de gastenlijst. Alle? Ik hoor je denken. Ja alle. Wel 4. Mijn moeder, zusje, schoonmoeder en schoonzusje. We zijn namelijk in het bijzijn van een klein gezelschap op Bali getrouwd. Op reis hadden we meerdere bruiloften op het strand gezien en zo werd het idee geboren om in het buitenland te trouwen. En niet zomaar een land, maar een land waarmee we een verbinding voelden. Voor mij was dat Indonesië, het land van mijn voorouders. Mijn man, een geboren en getogen Brabantse Hollander, hoefde over deze suggestie gelukkig niet lang na te denken. En na mij ‘ja’ op zijn aanzoek, was dit zijn eerste ‘ja’ voor de locatie.


Wat jij ziet vs wat een ander ziet

Enfin, ik ging dus op pad met mijn schoonmoeder voor de definitieve trouwjurk-keuze. Want ik wilde niet dat de helft van het gezelschap al mijn jurk in Nederland had gezien. Je kan maar een keer zo’n entree maken, toch? En ergens wilde ik toch ook wel dat mijn aanstaande steil achterover zou slaan bij de aanblik van mij in een jurk. Dus z’n moeder was een goede optie. Hoe had ik het eigenlijk kunnen bedenken, alsof een moeder met een kop thee op zondagmiddag een gesprekje gehad zou hebben met haar zoon over de trouwjurk van zijn aanstaande bruid. Echt, Bianca!!! Maar goed, ze bleek een goede smaak te hebben. De een na de andere prachtige jurk viel af, want ‘perfect voor een bruiloft in Nederland, maar niet daar’ of ‘niet mijn ding’. Opeens wenkte de bruidsconsulente mij en wees me op een jurk die ze ergens in een verstopt plekje hadden gevonden. Ik zag het kanten lijfje (toen lagen de jurken a la Pnina Tornai nog in de ideeënbus!), de plooien op de heupen en de onzekerheid sloeg toe. De ene na de andere gedachte flitste die minuut door m’n hoofd. Van ‘is dat niet te bloot’ en ‘lijk ik niet nog dikker met die plooien op m’n heupen’ tot ‘wil ik wel een witte jurk’. Maar ik realiseerde me ook dat ik bepaalde aspecten -echt, een huidissue is nooit bevorderlijk voor je zelfvertrouwen- nooit en te never zou kunnen verbergen in een trouwjurk, laat staan in deze. Voordat de paniek echt toe zou slaan, stelde de mevrouw me gerust en vertelde haar persoonlijke verhaal… Niet veel later stond ik te trillen van nervositeit in de paskamer. Vastgesnoerd in de desbetreffende jurk. Ik stapte uit de paskamer. De hele winkel werd stil en keek naar mij. Monden vielen open. Andere bruiden en hun entourage knikten goedkeurend en ik draaide me vol nieuwsgierigheid om naar de spiegel. En wauw!!! Wat een jurk! En niet alleen zag ik de jurk. Ik zag ook vooral mezelf. Niets van brede heupen en naaktheid. Maar een pure weerspiegeling. Zonder oordeel. De keuze was gemaakt.


Intiem en persoonlijk proces

Een trouwjurk kiezen is een intiem en persoonlijk proces voor iedere vrouw. Het zegt iets over je stijl en je persoonlijkheid. Verschuil je dus nooit achter overdaad zodra het dient als masker, maar ook niet achter eenvoud omdat je bang bent voor de mening van een ander zodra je opvalt. Het is de jurk die jij je altijd zult herinneren.


Liefs, Bianca