Larimar - Leaf your footprint

Holistic Lifestyle & Wellness

Je bent goed genoeg

8 september 2020

Hoe je bent opgegroeid heeft veel invloed op hoe jij bent als moeder. Altijd is er dat voorbeeld, of je nu een hele leuke jeugd hebt gehad of een jeugd met minder tot weinig stabiliteit.


In dat laatste geval heb je niet het beste voorbeeld van de wereld gehad. Ik zie de meest mooie mensen met littekens op hun hart. Littekens die met de tijd verzachten maar waarschijnlijk nooit meer weggaan. Samen creëren we bewustwording van de valkuilen die deze littekens met zich meebrengen. En de realisatie dat je niet jouw moeder (of vader) bent. Niet in negatieve zin, maar ook niet in positieve zin. Je hebt de keuze om alles te doen zoals het jou goed lijkt. Je hebt de vrijheid om keuzes te maken uit verstand en bovenal uit liefde.


Als (op)groeiende jongere ben je uiterst kwetsbaar. Alles wat we meemaken in ons leven wordt opgeslagen en dat neem je mee verder het leven in. Je neemt deze ervaringen en herinneringen mee bij alle keuzes die je maakt. En dus ook als je zelf kinderen krijgt. Vaak voel je je als moeder nog kwetsbaarder dan ooit voorheen. Want wat als…


Wat als ik het niet goed doe?

Vorige week gaf mijn dochter mij een heel bijzonder cadeau. Een cadeau in de vorm van een zin, of misschien was het zelfs maar een woordje uit deze zin. We zaten samen op haar bed. Eigenlijk zaten we op haar matras want haar bed hadden we al uit elkaar gehaald in verband met de komende verhuizing. Ineens pakte ze me vast en zei: “mama, wat ruik je lekker…”. “Dankjewel lieverd”, antwoorde ik terwijl mijn kin rustte op haar hoofdje. Ze groef haar hoofdje verder tussen mijn armen. Even was het stil en opeens zei ze: “ik ben blij dat jij mijn mama bent”.


Als ik naar mijn dochter kijk, zie ik mijzelf. Ik zie mijzelf in haar ogen en door haar ogen. Ik zie haar kwetsbaarheid, haar liefde, haar schoonheid en haar geluk. Ik zie haar. En ik kan niets bedenken wat in mijn ogen minder dan perfect is. Ze is perfect zoals ze is. En dat geldt ook voor jou. Jij bent perfect zoals je bent.


Beeld je eens in dat jouw ouders al hun keuzes hebben gemaakt uit liefde, ook de meest stomme, bizarre dingen die ze gedaan of gezegd hebben. Het was allemaal uit liefde. Niet om je te kwetsen of op een andere manier te beschadigen. Ze wisten misschien niet beter. Ze handelden vanuit hun beste weten. Omdat dit volgens hen de beste keuze was die zij hadden. Zou je dan anders terugkijken naar sommige ervaringen? Zou je dan ook anders naar jezelf kijken als moeder, als vrouw, als vriendin, als…?