Larimar - Leaf your footprint

Holistic Lifestyle & Wellness

Waarom moet ik zo veel?

26 september 2020

“Waarom ga ik regelmatig op in al het ‘moeten’ waardoor ik vergeet dat ik spontaan, speels en avontuurlijk mag zijn?” Deze vraag kreeg ik van een mama in mijn praktijk. De vraag zette me aan het denken. Natuurlijk weten we allemaal het juiste antwoord op de vraag of we deze vorm van ‘het goed willen doen’ moeten loslaten. Maar het daadwerkelijk doen is voor velen een nieuwe stap.


Ik ben niet de moeder die elke week koekjes bakt met haar kinderen. Ik ben niet de moeder met eindeloos geduld. Ik ben niet de moeder die de boel maar de boel laat.


Ik ben wel de moeder met ambities. Ik ben de moeder die van gezelligheid houdt. Ik ben de moeder die vaart op rust naast gezelligheid en spontaan bezoek. Ik ben de moeder die tijd voor zichzelf nodig heeft. En ik ben ook de moeder die ervoor kiest om te werken wanneer de kinderen op school zitten, in bed liggen of met hun geduldige papa koekjes bakken. Alleen dan kan ik de moeder zijn die daarnaast op de rem trapt. Om met ze te winkelen, met ze naar paardrijden te gaan en ze naar ballet te brengen. Om naast het voetbalveld te staan om aan te moedigen. Om met ze te lunchen, boeken te lezen, spelletjes te doen, tv te kijken en om heerlijk urenlang te knuffelen. Om op die momenten het lachen van mijn kinderen te horen, maar ook hun woede-uitbarstingen en teleurstellingen.


Op die momenten besef ik ook dat niet iedere moeder deze luxe heeft. Maar selfcare in het algemeen is geen luxe. En je mag het invullen zoals jij het wil en hoe jouw werk, budget, gezinssamenstelling het toelaat. Eigenlijk is het een noodzaak voor lijf en geest om tijd voor jezelf te nemen en jezelf dat op het moment ook te gunnen. Ik gun het jou zo. Gun jij het jezelf ook of merk je dat wel vaker mag en kan?


Kom je er niet uit? Of denk je: maar bij mij is dat echt niet mogelijk? Bel me. Ik geloof dat er vele mogelijkheden zijn. Je moet niets, je mag.