Larimar - Leaf your footprint

Holistic Lifestyle & Wellness

Keuzes en compenseren

13 oktober 2020

We hebben vaak de neiging om te compenseren na een lastige keuze. Alsof je dan iets moet goedmaken. Toen ik koos voor een opleiding wist ik dat er heel veel tijd in zou gaan zitten. Tijd die ik “kwijt” was in het weekend en in de meeste avonden. Tijd die ik dus niet kon besteden aan andere dingen. Het gevolg was dat ik de neiging kreeg om nog harder te gaan rennen om de eindjes aan elkaar te knopen. Totdat ik me realiseerde dat ik deze tijd helemaal niet kwijt was. Ik investeerde in iets wat me veel vrije tijd zou opleveren met mijn gezin. Deze tijd had ik dus heel goed besteed aan een investering voor later. Dit was dus juist een keuze uit liefde. Een keuze uit liefde voor mijn gezin, mijn werk en vooral ook voor mijzelf.


Heb jij dat weleens dat het primair lijkt of je alleen maar voor jezelf kiest -waar overigens ook heel vaak helemaal niets mis mee is- maar dat je het in je hart en op de lange termijn voor iedereen aangenamer maakt?


Een ander voorbeeld deed zich vorig jaar voor.

Het eerste gesprek ging ongeveer zo:

“Wil je met me naar Bali?”, vroeg ze.

“Eh, ja… dat zou ik wel willen ja...”, antwoordde ik met een kleine trilling in mijn stem. “Wanneer wil je gaan?”

“Nou, eigenlijk volgende maand of zo.”


Slik… En nu? Twijfel, angst, onzekerheid, enthousiasme, alles kwam voorbij. “Ik ga het in de groep gooien”, riep ik. En de groep? Ja. Dat was mijn gezin.


Kaarten op tafel

Geld had ik gespaard, maar de droom om met z’n vijven naar Bali te gaan, zou nog jaren wachten in beslag nemen. Mijn zorg lag bij mijn gezin. Konden ze wel zolang zonder mij? Best egoïstisch eigenlijk he, denken dat een ander niet zonder je kan? Ken je dat trouwens, dat als je iets wil vragen maar je niet weet hoe de ander daarop gaat reageren dat je het allemaal wat mooier probeert aan te kleden. Ja? Nou, ik niet. Althans, ik wil het wel. Maar ik val direct door de mand dus ik die avond legde ik maar meteen al mijn kaarten op tafel.


En nu?

“Kim wil met me naar Bali. Nu ongeveer. Nou ja, eind juni dus.”

“Ja”, zei mijn man na een korte stilte. “Dat moet je doen. Ik heb het die laatste week minder druk. Ik kan oppas regelen voor de drukke uurtjes. Komt wel goed. Ga maar.” Ik kon wel huilen van geluk. En dat deed ik dan dus ook. De volgende dag installeerde ik me achter de pc voor een ticket en een hotel en besprak ik met mijn reisgenoot de locaties en de verdere plannen en onderzoeken. Ik appte mijn vrienden op Bali voor de juiste gegevens en mogelijkheden aldaar.


Een aantal weken later zat ik in het vliegtuig. En met het uur voelde ik me een slechtere moeder. Wat uiteraard onzin was, maar toch. Elke avond belde ik naar huis (compensatie!) vlak voordat ik ging slapen want dan gingen ze in Nederland aan tafel. En overdag bezocht ik oude vrienden die ons hielpen ons netwerk uit te breiden, bekeken we locaties voor onze retraites en deden we onderzoeken naar de mogelijkheden, tarieven en activiteiten hiervoor.


Voor wie doe je het?

Maar hoe langer ik op Bali was hoe meer ik me besefte waarvoor en voor wie ik dit allemaal deed. En vanaf dat ogenblik ging ik genieten van de momenten daar en kwamen er steeds meer activiteiten gebaseerd op zelfliefde en zelfzorg: een heerlijke Balinese massage, een zuiveringsritueel tussen de lokale bevolking, een Reiki Tummo inzegening, een bezoek aan een weeshuis waar ik mijn hart verloor aan twee meisjes (lieve Nina en Tess, ik zou dolgraag jullie “mama” zijn!), een weerzien bij de locatie waar ik 10 jaar eerder mijn jawoord gaf aan de liefde van mijn leven en last-but-not-least een confrontatie met mijn angsten tijdens de beklimmingen en afdalingen op Nusa Penida en de knoop in mijn maag toen ik zag hoe Bali verandert was in 10 jaar.


Uniek aanbod

We gingen ons realiseren dat we onze cliënten iets bijzonders willen bieden. Niet de geijkte toeristische plekken en activiteiten want dat konden ze zelf wel boeken en Googlen. Nee. Het zou een unieke combinatie worden tussen onze krachten van onszelf als coach en therapeut, mijn connecties en de bijzondere faciliteiten die Bali biedt. Wauw! Wat een reis! Een reis naar de andere kant van de wereld om een nieuwe kant van mijzelf te ontdekken.


Primair lijkt het EGO, maar als je verder kijkt is het 100% ZIJN.