Larimar - Leaf your footprint

Holistic Lifestyle & Wellness

Waarom je controle mag loslaten tijdens deze lockdown

05 januari 2021

Ik ben moeder. En ondernemer. Onder andere. Ik zou graag overal controle over hebben, maar dat gaat gewoonweg niet. Controle en rust. Vroeger dacht ik altijd dat deze twee woorden hand in hand gingen, dat het een het gevolg was van het ander. Maar niets minder is waar.


Juist omdat ik wil dat iedereen gelukkig is, mag ik de controle hierover loslaten. Een voorbeeld. Het is zaterdag. Als “goede” moeder wil ik tijd doorbrengen met mijn kinderen. Mijn ondernemershoofd wil ik het een en ander afgerond hebben. En wanneer dacht ik dit te kunnen doen? In het weekend. Want dan heb je toch altijd heel veel tijd? Niet dus.


Gevolg was dat ik veel te veel in veel te weinig tijd wilde afronden, terwijl drie kinderen mijn aandacht wilden. Ik dacht: zet een film op en ga samen film kijken (oftewel, ik zat op mijn mobiele telefoon administratie te doen). Maar daar trapten ze natuurlijk niet in. De deurbel ging. Vriendjes wilden buiten spelen. Dus ik zag een ontsnappingspoging. Ga maar even! De rust was van korte duur. Dochterlief viel snoeihard van haar fiets. Tranen drogen en de EHBO-doos plunderen. Een collega belde met een dringende vraag, terwijl ik al goochelend plaktape met mijn tanden scheurde. Zes kinderen renden om me heen, vragend om aandacht en hulp. Ondertussen kookten de eieren droog in de pan… Het was hectisch en niets ging volgens plan.


In dit geval kan je gaan stressen, waardoor je doodmoe in bed belandt. Of je kan de boel de boel laten. Ik deed het laatste. Het was weekend dus ik deed m’n telefoon uit en huppelde naar buiten met de kinderen. We gingen spelen!


Later in bed vroeg ik aan de kinderen hoe hun dag was. Ze waren alle drie blij met wat we gedaan hadden, inclusief alle incidenten. Zelfs de dochter die ondersteboven van de fiets was gegaan, was blij. Ze had geen pijn meer en de dikke knuffel naderhand bleek meer dan voldoende om alles te doen vergeten. Ik besloot direct om voortaan vaker bij ze te checken of ze nog tevreden waren met hun gekke moeder. Ik raad je aan om dat ook te doen. Het zal je verbazen wat ze je te vertellen hebben. Je hoeft niet perfect of efficiënt te zijn voor ze. Echt niet.


Dus ook in deze lockdown, waarbij de scholen gesloten zijn en uiterste flexibiliteit wordt gevraagd van kinderen, ouders, juffen en meesters maar ook opa’s en oma’s en werkgevers… mag je onthouden dat het geen wedstrijd is. Het merendeel van ons is geen docent. Of je bent het wel, maar dan nog mag jij je afvragen of je dat wil en kan zijn voor je eigen kinderen.


Probeer ook te genieten van deze periode van samenzijn. Het is een periode vol leermomenten. Denk aan jezelf. Je bent nodig. Je bent genoeg.